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COURSE 12, TUTORIAL 4

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
ABOUT ITAR

QUESTION 1 
When you’re involved in an SBIR DoD contract, is it the 
contracting officer’s responsibility to tell you if the con-
tract is ITAR-controlled? If you ask and they do not know, 
what are the next steps to take? 

Answer: This is a great question. It’s not the DoD contracting 
officer’s job to tell you if it’s ITAR-controlled or not. Most of these 
regulations come out of the Department of State, not the De-
partment of Defense. It’s the people at the State Department 
who tell you if it’s ITAR-controlled or not, not the people ad-
ministering SBIR contracts. They may state in your SBIR docu-
ments that it’s ITAR-controlled, if it’s particularly sensitive and 
they want to make certain this is protected, but, you can’t rely 
on that. It’s not their job.

If the contracting officer doesn’t say anything, or if the con-
tract is silent on this matter, you still cannot presume that it’s 
not ITAR-controlled. In fact, my recommendation is to presume 
there’s a good chance that it is, and that you need to go through 
that classification process yourself. 

Your responsibility is to perform your own determination of the 
export jurisdiction and classification of the products and tech-
nologies developed under the contract. Go through the Muni-
tions List, go through the Commerce Control List. If you have 
questions or uncertainty, you can file a Commodity Jurisdiction 
Request with the State Department. There’s also a way to file 
a request at the Commerce Department - it’s called a CCATS, 
a Commodity Classification Request, again it’s very valuable. 
They’ll tell you with certainty whether it’s on the list or not. 

QUESTION 2
Are there any differences whether the foreign party you are 
dealing with is from a NATO versus non-NATO country?

Answer: If you have a technology that is ITAR-controlled, you 
are not permitted to disclose this to foreign nationals of any for-
eign country unless you obtain an export license or exemptions 
applies. When you apply for the license, however, that is when 
the country may become important. The State Department will 
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often have a more liberal licensing policy for NATO-countries 
than for non-NATO countries – so it might grant a license for the 
export of an item to a NATO country and not to a non-NATO 
country. A lot depends, of course, on the exact product and 
other details of the transaction.

Also, under ITAR, there’s a group of countries called the pro-
scribed countries. These are set forth at 22 CFR 126.1 . The 
State Department generally will not grant any ITAR licenses for 
these countries, except in extreme circumstance.  

QUESTION 3
If a product was developed with SBIR funding, is the first 
step always to seek a Commodity Jurisdiction Request with 
the Department of State? Assume that the product can be 
used for both DoD and commercial applications.

Answer: The answer is, you’re not required to get a Commodity 
Jurisdiction Determination. Under ITAR, companies are permit-
ted to do what’s called a self-classification. That means you 
review the product, and you review the Munitions List, and if 
you’re very comfortable that your product is not on the Muni-
tions List, then you make the determination that the item is not 
subject to ITAR. However, if you are uncertain about whether 
your item is covered on the Munitions List or you wish to obtain 

legal certainty on this issue, then it is recommended that you 
obtain a Commodity Jurisdiction Determination from the State 
Department. 

As I mentioned earlier, often your customers are going to ask 
“Is your product  ITAR-controlled?” and often you will want to 
show them a piece of paper that confirms that the item is not 
ITAR-controlled - but this is NOT mandatory. 

QUESTION 4
If technical data is going to be stored in the cloud and the 
cloud provider stores data or backups in a foreign country, 
would this constitute a violation of ITAR? What if data is en-
crypted before being stored?

Answer: The State Department has advised that if companies 
have ITAR-controlled technical data stored in the cloud, they 
should not use cloud service providers who will store their data 
in foreign countries or who use foreign national employees who 
will have access to the ITAR-controlled technical data, unless they 
have a license or an exemption is available. There are some cloud 
providers who have service in the U.S. and they will confirm that 
they will maintain your data exclusively in the U.S. – but if you are 
not sure, I would recommend not storing any ITAR-controlled data 
in cloud resources unless you can obtain confirmation of this.

You absolutely do not want foreign companies running your IT system if you have ITAR-controlled technical data
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A related issue involves IT support. A lot of U.S. companies hire 
outside contractors to run their data systems – and these con-
tractors may not be based in the U.S.; they may be based over-
seas, in India, for example. The State Department has advised 
that, if the person in India - or another foreign national - has ac-
cess to your IT system and they can have access to your ITAR-
controlled files, that is absolutely prohibited under ITAR. This in-
cludes if the person is merely an administrator of your IT system.

So, you absolutely do not want foreign companies running 
your IT system if you have any ITAR-controlled technical data. 
Now, the Commerce Department rules for storing technology 
under the Export Administration Regulations are slightly dif-
ferent. These rules don’t apply to State, this is just for the 
Commerce Department and the Export Administration Regu-
lations. Under the EAR, companies are permitted to export 
EAR-controlled technology to certain foreign countries if the 
technology is encrypted under specified standards and the 
company complies with a number of other requirements set 
forth in the regulation. However, this regulation has a number 
of conditions and requirements and companies must comply 
with each of these in order to take advantage of the regulation. 
Once again, what I just mentioned applies to the EAR, but it 
does not yet apply to ITAR.

QUESTION 5
How can you be compliant if you have a foreign national stu-
dent working for you on a student visa?

Answer: The answer is “If you are dealing with products or tech-
nical data that are controlled under ITAR or EAR you need to 
use extreme caution.” Let’s use our three step strategy. You 
have a student working in your company on a student visa. 
Number one, determine: is your product on the Munitions List, 
or is it on the Commerce Control List? You’ve got to figure that 
out right away. If it‘s on the Munitions List, you’re not allowed to 
permit that student to have access to that technical data unless 
a license is available or an exemption applies. If you inadver-
tently did let the student have access to it, you may have a vio-
lation, and you may need to consider a voluntary disclosure. If 
the technical data is controlled under the Export Administration 
Regulations you may need a license to disclose the product or 
the technology depending on the nationality of the student in-
volved. If your product is controlled and you do want to disclose 
it to the student, you might be able to do so, but you’d need 
to obtain an export license to do that. So that’s the second 
step in the strategy application - apply for and receive the ex-
port license. The third step of the strategy is, of course, if your 
company is involved with ITAR-controlled or EAR-controlled 
items you should definitely put compliance procedures in place 
for the foreign students - for the next student that comes over 
or for other foreign persons visiting your company, or for your 
friend from college from Lithuania – you want to have compli-
ance procedures internally so that you can address these prob-
lems in advance, rather than wait until the last minute. 
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