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T his Section introduces some basic SBIR and STTR Data Rights concepts by means of questions and answers. These 
frequently asked questions provide an opportunity to introduce some basic facts about this complex subject by means of 
real questions that SBIR entrepreneurs and their staffs frequently ask.

COURSE 9, TUTORIAL 1

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
REGARDING SBIR AND STTR 
DATA RIGHTS

QUESTION 1 
I have funding from one of the eleven agencies that par-
ticipates in the SBIR program, but the award did not result 
from a response to an SBIR Topic or a Phase I or II SBIR. 
Do I need to be concerned about SBIR Data Rights?

Answer: This question also can be asked in a more general 
way: “When do SBIR Data Rights apply?” The answer is that 
they apply in only three instances: in all Phase I, II and III SBIR 
awards. Phase I and II awards are funded with SBIR set aside 
funds, and must be accorded the SBIR Data Rights clause. 
Inclusion of the SBIR/STTR clauses in awards for Phase I and 
II awards is rarely an issue. For an SBIR or STTR award by 
any civilian agency, such as the National Science Foundation, 
Department of Energy, Homeland Security, Department of Agri-
culture, National Aeronautics and Space Administration, and so 
forth, the SBIR and STTR clause is Federal Acquisition Regula-
tion (FAR) clause 52.227-20. For all military contracts, the ap-
propriate SBIR and STTR clause is Defense Federal Acquisi-
tion Regulation Supplement (DFARS) 252.227-7018. If funding 
referenced above is a Phase III award, then it also must be 

accorded the FAR or DFARS Data Rights clause, whichever is 
appropriate. It is a Phase III SBIR award if the work funded 
derives from, extends, or completes prior SBIR effort, and is 
funded with non-SBIR funds. If none of these tests apply, and 
the funding did not result from an SBIR Phase I or II award, then 
SBIR Data Rights do not apply.

QUESTION 2
How do I notify the government that I have a Phase III award?

Answer: When you receive a Phase III award, it “rolls over” or 
extends your prior SBIR Data Rights. However, it is incumbent 
on you to notify the contracting officers of the prior SBIR fund-
ing agreements in that technology line that the Phase III extend-
ed the protection periods for their funding agreements. That 
letter, or series of letters, is important to put them on notice the 
protection periods have been extended—without such notice 
they may not be aware of it. The letter should reference the 
funding agreement(s) for that agency which the protection pe-
riod is or are being extended, and the Phase III that extended 
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them. Use funding agreement numbers to clearly identify the 
funding agreements in question.

QUESTION 3 
I have been advised that equity investors won’t have any 
interest in my medical technology because of the “march 
in” rights that agencies have and the non-exclusive li-
cense rights of agencies. How should I address that?

Answer: These equity investors are not completely familiar 
with federal funding rights. The government obtains “march in” 
rights in patents, not in SBIR Data. When a patent covers a 
“subject invention,” some agencies could take rights in the pat-
ent, including “march in” rights. These rights allow the govern-
ment to step in and take over the patent. A “subject invention” 
is one conceived or reduced to practice under a federal funding 
agreement (a contract, grant, cooperative agreement, or other 
federally funded award). The government has rarely, if ever, ex-
ercised these “march in” rights, so this is not a realistic concern 
or risk. These “march in” rights relate to patents granted only for 
subject inventions, and not to patents granted for technologies 
that were not conceived or reduced to practice under a fed-
eral funding agreement. “March in” rights do not apply to SBIR 
Data, which the government has no right to compromise while 
the protection period is in effect. 

QUESTION 4
I know that SBIR data rights are important to companies 
with funding from DoD, but are they important for com-
panies with funding from DOE?

Answer: An emphatic “yes.” SBIR Data Rights are always im-
portant, regardless of the agency, program, or funding. SBIR 
Data Rights grant the government a non-exclusive, royalty-free, 
paid-up, world-wide license to use SBIR Data, but it cannot 
disclose SBIR Data as long as the protection period remains in 
effect. The protection period can be extended indefinitely, if the 
SBIR firm keeps getting Phase III awards. SBIR Data are the 
basic building blocks of the technology the SBIR firm hopes to 
convert to a product and eventually sell. Disclosure of this data 
by the government invites competitors free entry into the mar-
ket the SBIR firm is attempting to create, without any invest-
ment, effort, or work. If any of these competitors are multi-billion 
dollar entities, they could dominate or take over completely the 
SBIR firm’s technology, rendering sale of the technology and 
eventual sale of the SBIR firm problematic at anything near fair 
values. Think of SBIR Data as the “Coke” formula. Coca Cola 
would have hundreds of competitors if its formula were dis-
closed. SBIR Data Rights preserve value in the SBIR technol-
ogy, the SBIR firm, and eventually, wealth for its owners. Hence, 
marking and preserving SBIR Data Rights is vital, regardless of 
the agency or technology.

SBIR Data Rights in
Phase I & Phase II

PHASE I

PHASE I
I

PROTECTS BY NONDISCLOSURE
FUNDED WITH | SBIR/STTR $

ACCORDED | SBIR Data right clause
COMMERCIAL | FAR 52.227-20

4 yrs. nondisclosure
DEFENSE | DFARS 252.227-7018

5 yrs. nondisclosure  
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QUESTION 5
I have funding from the National Oceanic and Atmo-
spheric Administration (NOAA) and I’m using a subcon-
tractor to help design my technology. Does the flow 
down of SBIR data rights give them an ownership posi-
tion in the technology?
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Answer: Yes. Using a subcontractor during the development 
stage of your SBIR technology creates a “doughnut hole” in 
that technology. All data developed under the SBIR contract 
or award is SBIR Data, even the data the subcontractor de-
veloped. The subcontractor owns the SBIR Data that it gener-
ates, and the SBIR firm owns the SBIR Data that it generates. 
(The government owns none of it, but rather obtains a license 
to use it.) Thus, be very careful about involving subcontractors 
during the development stage of SBIR technologies, to assist 
in developing the technology. This may lead to expensive re-
development of the subcontractor portion later, or paying ran-
som to the subcontractor later to retrieve full ownership of the 
technology. The subcontractors’ role should ideally be limited 
to testing, or late stage refinements that are not critical to the 
technology. This ideal meets reality, however, when the subcon-
tractor is required at the proposal stage to win the SBIR award 
in the first place.

QUESTION 6
I have an STTR from the Army. Are the guidelines and 
concerns different for STTR Data Rights than for SBIR 
Data Rights?

Answer: STTR Data Rights are the same as they are for SBIR. 
For the Army, the STTR and SBIR Data Rights clause is the 
same: DFARS 252.227-7018. (For civilian STTR awards, the 
STTR Data Rights clause is the same as the SBIR clause−FAR 
52.227-20.) The SBIR and STTR programs differ in one major 
respect. STTR proposals and awards must include participa-
tion of a non-profit entity. STTR Data Rights are shared be-
tween them. SBIR has no such requirement.

QUESTION 7
As NASA is a mission agency, are SBIR data rights han-
dled in the same way there, as they are with DoD?

Answer: : Award of SBIR Data Rights does not depend on the 
mission or non-mission status of the agency. NASA is a civilian 
agency, and therefore, SBIR awards that NASA makes must be 
accorded the civilian SBIR Data Rights clause−FAR 52.227-20. 
DoD SBIR awards, including Phase III awards, are accorded 
the defense SBIR clause−DFARS 252.227-7018. The clauses 
are alike, but also have differences. Both grant the government 
a non-exclusive, royalty-free, paid-up, worldwide license to 
use the SBIR Data. However, the DoD clause requires mark-
ing carefully proprietary, or non-SBIR data delivered under the 
DoD award, while the civilian clause discourages even submit-
ting such data in the first place. Both are mandatory flow-down 
clauses, which requires that they be flowed down to subcon-
tractors. The DoD clause, however, expressly prohibits use by 
the SBIR firm of its prime status (when it is a prime contractor) 
to limit the SBIR Data Rights of the subcontractor.

QUESTION 8
May an agency enter into a Phase III contract as a sole 
source contract?

Answer: Yes. Sole-source rights are one of the many advan-
tages to both the SBIR firm and the government of Phase III 
status. The reauthorization act and the SBA Directives both 
provide for this sole-source right as a matter of law. We go into 
this advantage of Phase III status in further detail in Sections 
Three and Four.

We hope these questions and answers have been helpful in 
summarizing some of these important SBIR and STTR Data 
Rights issues.

Prepared by  
David Metzger, Esq. 
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